четвер, 16 березня 2017 р.

Кількість українців, які бажають їхати на заробітки в РФ, зменшилася в 4 рази, - ОПИТУВАННЯ

Кількість громадян України, які хочуть поїхати на заробітки в Російську Федерацію, зменшилася більш ніж у чотири рази і становить 6%.
Як передає Цензор.НЕТ із посиланням на Укрінформ, про це заявив керівник соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович під час "круглого столу" на тему: "Роль трудових мігрантів в економічному розвитку України та умови їх реінтеграції".
"Майже три чверті з тих, хто був за кордоном протягом останніх п'яти років, хотіли б поїхати знову на заробітки. Не зупиняють людей ні проблеми, з якими вони стикаються, ні, можливо, більш низькі заробітки ... Але змінюється вектор, куди б хотіли їхати: якщо в Росії працювали близько чверті опитаних нами працівників, то зараз у Росію готові їхати тільки 6%. Тобто, спад у більш ніж 4 рази. Водночас, люди хотіли б працювати в Німеччині та Польщі, інших країнах ЄС", - сказав Антипович.
Згідно з даними соціологічної групи, до цього часу 36% опитаних працівників виїжджали на роботу в Польщу, на другому місці Росія (25%), по 5% працювали в Чехії і Німеччині, 3% - в Італії, решта - в інших країнах, переважно, Західної Європи. Майже 30% респондентів відмовилися відповідати на це питання. "Близько третини, точніше 29% не сказали, куди ж вони їздять на заробітки. Люди побоюються цієї теми. Можливо якихось державних органів, які могли б цю тему моніторити", - зазначив Антипович.
При цьому, серед жителів Заходу і Центру більшість працювали в Польщі, на Півдні й особливо Сході - в Росії. "Центральна Україна їздить однаково - що в сторону Польщі, що в сторону Росії", - додав соціолог. Більшість українців виїжджають на сезонні роботи, і тільки кожен шостий працівник працював на постійній основі.
Майже кожен другий працівник займається або будівництвом, або ремонтом. Близько 23% працюють на сільськогосподарських роботах, ще 10% на роботах по дому, по 3% мали досвід роботи в IT, догляді за дітьми, ресторанному бізнесі (кухарі, офіціанти, прибирання).
"Серед людей, які працювали в Росії протягом останніх п'яти років, 75% працювали в сфері будівництва та ремонту. При цьому, у тих, хто працював в країнах ЄС, там вже є вибір - там і сільське господарство, роботи по дому і тому подібне. Там вже різноманітніші сфери, в які залучаються українці", - зазначив Антипович.
При цьому, додав він, українські працівники не дуже задоволені своєю роботою в Росії: "Чи задоволені працівники? Так, швидше задоволені. Інакше б люди не їздили на заробітки. Але більше третини працівників зі сходу не задоволені під час роботи за кордоном. Чому? Тому що вони, переважно, їздили в Росію, а в Росії ймовірно і заробітки приблизно такі, як і в Україні, з певною специфікою".
Згідно з опитуванням, третина українських працівників працювали за кордоном офіційно, дві третини - неофіційно. При цьому кожен п'ятий стикався з фактами шахрайства під час оформлення офіційних документів для працевлаштування за кордоном, ще третина працівників - з фактами невідповідності умов, зазначених під час працевлаштування, і тих умов, які були у разі приїзду на місце роботи. "І це величезна проблема - українці є незахищеними в сфері працевлаштування за кордоном", - зазначив Антипович.

Немає коментарів:

Дописати коментар