субота, 8 грудня 2018 р.

Пам'яті Голди Меїр


8 грудня 1978 року перестало битися серце Голди Меїр. Народилася в Києві 21 квітня (3 травня) 1898 року. 1906 року після ініційованих російською владою погромів, родина Голди виїхала в США. Там у Філаделфії захопилася ідеєю відновлення Держави Ізраїль і 1921 року виїхала в Палестину. Вела активну діяльність як делегат сіоністського конгресу.
До Другої Світової війни агітувала євреїв приєднуватися до збройних сил Великої Британії і понад 33000 сіоністів відгукнулися на її заклик. В 1943 році Голда судилася з Британією з питань управління Палестинською державою. 1946 року ООН проголосувало за розділ Палестини і незалежність Ізраїлю, а 14 травня 1948 року було проголошено державу Ізраїль. Голда була обрана до Кнесету у 1949 році. Після довгого політичного шляху 17 березня 1969 року була обрана прем’єр-міністром Ізраїлю.
Безперечно цікава людина, але є один важливий аспект її діяльності на високій посаді першої особи держави, про який хочу зазначити – боротьба з тероризмом в умовах «неоголошеної війни». 
1972 рік. Мюнхен. Олімпіада. 
Світ сколихнула звістка про розстріл олімпійської збірної Ізраїлю і захоплення 9 заручників терористами палестинської організації «Чорний вересень». Терористи висунули вимоги до уряду Ізраїлю. Голда Меїр, замість йти на поступки терористам, віддала наказ Моссаду розшукати і знищити всіх причетних до теракту в Мюнхені. Завдання було виконано. 
Велика Жінка і Великий державний діяч. Микола Сивирин

Немає коментарів:

Дописати коментар