вівторок, 15 січня 2019 р.

Кожен належить до групи ризику

Псевдо-агенти НАТО: спочатку багатодітна мати і домогосподарка, тепер колишній американський морський піхотинець – більше 360 ймовірних шпигунів заарештували російські спецслужби за останні роки. Але з них лише кілька випадків є правдивими.
В очах російської публіки він виглядає як ідеальний шпигун.

Коли в кінці грудня Пола Уелана заарештували спеціальним підрозділом російської розвідувальної служби ФСБ у московському розкішному готелі, все виглядало правдиво: колишній морський піхотинець США і російський фанат, який, як кажуть, купив флешку з секретними штабними списками одного з міністерств безпеки Росії. Пізніше виявилося, що він має ще три громадянства.

Росія заявила, що звинувачення Заходу в тому, що пан Уелан був заарештований лише для того, щоб обміняти його на Марію Бутіну, яку було раніше затримано в США в якості «нелегального агента» Росії, не достовірні.

У минулому році Президент Володимир Путін виступив на щорічному засіданні Кворуму національної спецслужби ФСБ, де повідомив про більш ніж 360 агентів і співробітників іноземних спецслужб, чия «діяльність була припинена» тільки в 2017 році.

Президент Росії попросив свої спецслужби «продовжувати протидіяти спробам іноземних служб отримати політичну, економічну, технологічну та оборонну інформацію».

Російські захисники прав людини з «Команди 29» доповіли про основні проблеми правоохоронних органів Росії у справах шпигунства і зради. Вони критикують, що громадські захисники насправді є працівниками прокуратури, а більшість судових процесів проводяться непублічно, правозахисники не допускаються.

У рідкісних випадках, коли допускається незалежний адвокат, часто виявляється, що у провадженні є численні порушення, а аргументи обвинувального висновку сумнівні.

Але більшість судів стоїть на стороні обвинувачення – у російському законодавстві навіть розголошення публічно доступної інформації іноземцям можна вважати зрадою.

За останні 20 років було винесено лише один виправдувальний вирок у справах шпигунства, повідомляє «Команда 29». У 19 випадках прокуратура намагалася маніпулювати свідченнями, наприклад, шляхом підроблених документів або заяв нібито незалежних експертів. А у 13 випадках підсудні та члени їх сімей знаходились під тиском.

«Якщо у Вас не виходить виявити ворогів, то необхідно їх придумати», – сказав Іван Павлов, засновник «Команди 29», в інтерв’ю критично-налаштованій «Новій газеті».

За російським законодавством це дуже легко, говорить Павлов. Будь-яка діяльність із залученням іноземців або іноземних організацій може кваліфікуватися як зрада або шпигунство. Крім того, часто зовсім незрозуміло, яка інформація вважається таємною і яка не є такою.

Різні державні установи зберігають окремі списки про це. Переліки, однак, підлягають секретності і не є загальнодоступними. Тому за словами Павлова абсолютно очевидним є те, що «Практично кожен належить до групи ризику».


Світ та Україна: Кожен належить до групи ризику: .

Немає коментарів:

Дописати коментар