понеділок, 8 жовтня 2012 р.

Вибори-2012: політичне структурування суспільства та перспективи багатопартійності в Україні


Дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 10 по 15 серпня 2012 року.  Було опитано 2009  респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як стратифікована, багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування здійснювалося у 132  населених пунктах (із них 79 міських та 53 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Опитування здійснювалося за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та програми МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.
  • На відміну від європейських партій, економічні погляди не є критеріями поділу політичної структури в Україні: більшість виборців майже усіх політичних партії, що мають шанси подолати виборчий бар’єр, дотримуються центристських поглядів, вважаючи, що потрібно поєднати державне правління і ринкові методи. Відрізняється лише електорат Комуністичної партії, де більшість вважає, що потрібно повернутися до планової державної економіки. 
  • Основними структуроутворюючими чинниками у політичному просторі України є питання геополітичного вибору та мовне питання.
  • Проєвропейська зовнішньополітична орієнтація характеризує електорати  ВО «Свобода»: 64% – за вступ України до Євросоюзу, 69% – проти приєднання України до Митного Союзу з Росією, Білоруссю, Казахстаном;  ВО «Батьківщина»: 65% –  за вступ до ЄС, 57% – проти вступу до Митного Союзу,  «УДАРу»: 69% –  за вступ до ЄС, 47% – проти вступу до Митного Союзу; Партії Наталії Королевської «Україна – вперед»: 64% за вступ України до ЄС і 43% (деяка перевага) – проти вступу до Митного Союзу.  Водночас серед виборців цих політичних сил переважає, хоч і різною мірою,  негативне ставлення до вступу України до НАТО: ВО «Батьківщина» – 55% («за» – 23%), «УДАР» – 49% («за» – 17%),  «Україна – вперед» Н.Королевської – 63% («за» – 18%),   ВО «Свобода» – 42% («за» – 36%).
  • Проросійська орієнтація, антиєвропейська і антинатівська орієнтація переважає у виборців Партії регіонів (69% – за приєднання України до Митного Союзу Росії, Білорусі та Казахстану, 49% - проти вступу України до ЄС, і 77% - проти вступу до НАТО) та  Комуністичної  партії України (79% – за приєднання України до Митного Союзу, 73% – проти вступу України до ЄС і 84% – проти вступу до НАТО).  
  • Найбільш диференційованим є електорат політичних партій в питанні надання російській мові статусу офіційної. Абсолютна більшість виборців ВО «Свобода» (94%), ВО «Батьківщина» (85%),  «УДАРу» (74,0%) та переважна більшість виборців «Україна – вперед» Н.Королевської (53%)  – проти надання російській мові статусу офіційної мови, а переважна більшість виборців Партії регіонів (67%) та Компартії України (62%) – за надання російській мові статусу офіційної в Україні. Але навіть серед виборців КПУ 30% – та ПР (27%) – проти офіційного статусу російської мови.
  • Ставлення виборців різних політичних сил до імпічменту Президенту Віктору Януковичу теж є лінією політичного поділу: підтримують ідею імпічменту Президенту виборці ВО «Батьківщина» (72%), ВО «Свобода» (74%), переважна більшість «УДАРу» (47%, а 31% – не підтримують). Не підтримують ідею імпічменту виборці Партії регіонів (92%) та переважна більшість виборців Комуністичної партії (53% не підтримують, 27% – підтримують) та  «Україна – вперед» Н.Королевської (50% не підтримують, 22% підтримують).
  • В електораті всіх провідних політичних партій, окрім Компартії України, переважають прихильники демократії як найбільш бажаного типу політичного устрою (від 60% – у ВО «Батьківщина» до 45% – у «УДАРу» Віталія Кличка). І тільки у електораті Компартії України не значно переважають прихильники авторитарного режиму (36%) над прихильниками демократичного устрою. Але не мало прихильників авторитарного устрою  є і серед виборців «УДАРу» та Партії регіонів (23%). Серед виборців «УДАРу» ще й багато тих, хто займає індиферентну та невизначену позицію в питаннях демократії.
  • Більшість населення України – 54% –  вважає, що діяльність партій в Україні повністю або переважно не відповідає демократичним стандартам,  а на думку 29% – відповідає.
  • Головну причину невідповідності демократичним стандартам громадяни вбачають насамперед у тому, що  – партiї обстоюють не iнтереси людей, а лише своїх лiдерiв та фiнансово-економiчних кланiв (42%),  що   партiї не дотримуються у своїй дiяльностi тих програм та цiлей, якi заявленi (38%), що партiї фiнансуються невiдомо як, переважно – олiгархами (34%) і що  партiї не мають реального зв'язку з громадянами (35%).
  • Водночас лише 6% громадян готові    видiляти   грошi   на   якусь   полiтичну   партiю,   якщо будуть   певнi,   що   ця партія   виражає   їхні  інтереси  (у 2009 році готових фінансувати «свою» партію було більше – 10%). Середній  щомісячний «внесок» тих, хто готовий давати кошти на партію, – 135 грн (у 2009 р. – 85 грн).

Немає коментарів:

Дописати коментар