вівторок, 16 жовтня 2012 р.

Електоральні настрої тернополян напередодні виборів


Сьогодні в переддень настання законодавчої заборони на оприлюдення рейтингів і соціологічних досліджень в  рамках засідання Тернопільського прес-клубу  Андріан Фітьо презентував опитування електоральних настроїв виборців 163 виборчого округу, яке проводила ГО Спілка консультантів “Експерт-група” в контекті опитування оцінки рівня корупції в Україні.

Опитування проводилося з 11 по 14 жовтня 2012 року на території міста Тернополя. Вибірка становить 580 респондентів. Структура вибірки відповідає віковій і соціальній, професійній структурі мешканців міста. Для збору інформації використовувалося стандартизоване інтерв’ю “Face to face”. Похибка репрезентативності дослідження становить не більше 2,2 %.
РЕЙТИНГИ МІСЦЕВИХ ПОЛІТИКІВ
ПАСТУХ Тарас25,1
КАЙДА Олексiй24,8
МАКСИМОВ Вiталiй11,9
РАТУШНЯК Михайло8,1
ОЛIЙНИК Юрiй2,1
ДАВИДОВИЧ Ярослав2,0
ФЕДИК Павло1,3
ВАДЗЮК Степан1,3
ПАРАЗIНСЬКИЙ Василь0,3
КУХАР Володимир0,5
ГРИГОРIЙ Микола0,4
КОПАК Мирослав0,4
СТЕЦЮК Володимир0,4
Не підуть на вибори7,8
Важко відповісти13,6
Отже, відповіді на запитання: “Якби зараз були вибори до Верховної Ради, то за якого з кандидатів на мажоритарному окрузі Ви, швидше за все, проголосували б?” – розподілилися наступним чином: Рейтинг очолюють Тарас Пастух, який з показником 25,1 % займає першу позицію і Олексій Кайда з показником 24,8 %. Третю позицію посідає Віталій Максимов з показником 11,9 % і четверту – Михайло Ратушняк з показником 8,1 %. Очевидно, що представник ВО “Свободи” мобілізує переважно електорат партії і порівняно невелику частину прихильників об’єднаної опозиції. Показник представника УДАРу практично співпадає з партійним рейтингом. Доволі високі показники місцевих політиків, які народилися і прожили більшу частину життя у Тернополі, зокрема Михайла Ратушняка і Тараса Пастуха вказують на те, що одним з визначальних факторів при виборі кандидата-мажоритарника може бути його прив’язка до місцевості. Ймовірно, в цьому вбачають певну гарантію, що депутат працюватиме більше для округу.
РЕЙТИНГИ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ
ВО Свобода22,7
ВО Батьківщина15,6
УДАР13,1
Наша Україна 10,8
Україна – вперед 3,1
Партія регіонів 0,6
УНА 0,6
Радикальна партія(додано респондентами) 0,6
ніхто14,8
не визначилися18,1
Отже, відповіді на запитання: “Якби зараз були вибори до Верховної Ради, то за яку з наступних політичних сил Ви, швидше за все, проголосували б?” – розподілилися наступним чином: ВО “Свобода” отримала б 22,7 % голосів виборців, ВО “Батьківщина” – 15,6 %, УДАР – 13,1 %, “Наша Україна” – 10,8 %. Сьогодні помітна тенденція до повільного зростання рейтингу ВО “Свободи” і падіння об’єднаної опозиції та УДАРу.  Ймовірно, частина патріотичного виборця побачила альтернативу у вигляді “Свободи” і “Нашої України” і почала підтримувати ці політичні сили. Разом з тим сумарна кількість тих, хто не підтримує жодну політичну партію чи не визначився складає 32,9 %. Цей показник вказує на достатньо високу радикалізованість настроїв суспільства і певну розгубленість. Відтак точні результати виборів важко спрогнозувати.
Опитування проводилося з 11 по 14 жовтня 2012 року на території міста Тернополя ГО “Спілка консультантів “Експерт-група” на замовлення ГО “Народний антикорупційний нагляд”. Вибірка становить 580 респондентів. Структура вибірки відповідає віковій і соціальній, професійній структурі мешканців міста. Для збору інформації використовувалося стандартизоване інтерв’ю “Face to face”. Похибка репрезентативності дослідження становить не більше 2,2 %.

Немає коментарів:

Дописати коментар